Go Back
Mazanec podle Mirky van Gils Slavíkové.

Mirka van Gils Slavíková
Porcí 1 mazanec

Suroviny
  

Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 250 g mléka
  • 100 g cukru
  • 5 g soli
  • 4 žloutky
  • 14 g sušeného droždí
  • citronová kůra z 1 citronu, nastrouhaná
  • muškátového oříšku nastrouhaného

Příklad náplně

  • 100 g směsi kandovaného ovoce
  • 100 g směsi drcených oříšků

Na závěr

  • 80 g plátkových mandlí
  • 1 vejce na potření

Postup
 

  • Do prosáté mouky uděláme důlek a do něj vlijeme vlažné mléko, ve kterém je rozmíchané droždí, rozpuštěné máslo, cukr, sůl, citronová kůra, nastrouhaný muškátový oříšek a vanilka. Zaděláme těsto, které se nesmí lepit, pak přikryjeme utěrkou a necháme kynout.
  • Těsto dvakrát srazíme: poprvé po 2 hodinách kynutí, podruhé po hodině.
  • Po třetím hodinovém vykynutí vytvarujeme bochánek, do něhož vložíme ingredience, které máme v bochánku rádi.
  • Před pečením necháme vykynout cca hodinu, pak potřeme rozšlehaným vyjíčkem a posypeme mandlovými plátky.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 10 minut, poté ztlumíme na 180 °C a po 20 minutách ztlumíme na 175 °C. Celkem pečeme asi 45 minut.

Poznámky

Foto a video: Instagram Mirky van Gils Slavíkové.
Vytisknout